КурсиКартаРейтингВідгукиОнлайн курсиЖурнал
Heart 30.09 204748 18

Як вивчити англійську самостійно - 4 принципу вивчення англійської мови своїми силами

Які способи самостійного вивчення англійської існують? Спробуємо систематизувати інформацію не просто про те, як вивчити англійську самостійно, а як зробити це швидко і ефективно. 

 

Самостійне вивчення іноземної мови: основні труднощі 

Навряд чи потрібно говорити про те, що люди, які хочуть вивчити мову самостійно, повинні володіти просто неймовірним прагненням до перемоги і надзвичайним терпінням. Ні, ми зовсім не хочемо вас налякати або збентежити, але самодисципліна точно має бути відмінною. 

Отже, які способи самостійного вивчення англійської існують? Спробуємо систематизувати інформацію не просто про те, як вивчити англійську самостійно, а як зробити це швидко і ефективно. 

Розглянемо основні причини невдач всіх самоуків. Їх декілька: 

  • Низький рівень мотивації (до речі, саме ця причина – основа основ усіх невдалих спроб, решта просто випливають з неї) 
  • Мала кількість джерел інформації (або небажання їх знаходити, див. пункт 1). Якщо ви вирішили вивчати англійську самостійно, отже вам не обійтися одним підручником з граматики, нехай навіть і найбільш рекомендованим та якісним. Необхідно слухати, бачити, повторювати, писати, а для цього ви маєте дивитися відео, знаходити цікаві аудіоматеріали, спілкуватися з іноземцями, шукати співрозмовників. 
  • Непродумана програма навчання. Погодьтеся, ви ж – не професійний викладач. Звідки вам знати, як краще вивчати мову, на що звертати увагу, а що можна упустити, скільки часу приділяти вивченню тієї чи іншої граматичної категорії тощо. 

Як вивчити англійську мову самостійно, подолавши всі перешкоди? 

Пропонуємо вам чотири основних принципів вивчення іноземної мови, дотримуючись яких, ви в кілька разів зможете підвищити свої шанси на успіх. 

Принцип доцільності 

Пам'ятайте головну причину всіх невдач? Так ось цей принцип допоможе вам подолати її. Просто дайте відповідь на питання, наскільки потрібна вам англійська. «Всі знають, а я ні» або «зможу дивитися фільми без перекладу» - причини, які не змусять вас приділяти увагу заняттям щодня. Подумайте про те, що дасть вам вивчення англійської, наскільки доцільно її вивчати? Самостійне вивчення мови може бути успішним тільки за умови високого рівня мотивації. Від цього буде залежати ваша кар'єра, освіта, підсумки важливої ​​ділової зустрічі? Ось це – відмінна мета, яка змусить будь-кого засісти за підручники. 

Принцип систематичності 

Приділяти увагу вивченню мови потрібно щодня. Систематичні заняття принесуть результат, навіть якщо ви будете займатися по 20-30 хвилин в день. По-перше, сформуєте звичку, і не найгіршу, погодьтеся. По-друге, часте повторення сприяє кращому запам'ятовуванню. Якщо ви сьогодні вивчите 50 слів і тиждень не будете згадувати про англійську, то з цих 50 слів в пам'яті, в кращому випадку, залишаться одне-два. А якщо будете вчити щодня по 5 слів, повторюючи ті, які запам'ятовував раніше, то через 10 днів, ваш лексичний запас буде багатшим на 50 слів. Вивчати нові слова можна за допомогою гри Spell Up від Google

Принцип спіралі 

Вивчення англійської мови за допомогою самовчителя або за програмою відеокурсу передбачає поступову відпрацювання мовних навичок та вивчення тем. Не варто відразу вивчати всі часи або зазубрювати словник, не згадуючи про граматику. Вивчати англійську потрібно поступово: найпростіші граматичні категорії, поширені слова, основні правила вимови. Осягнув основи –можна повертатися по спіралі: вивчати складніші часи, знання про які базуватимуться на раніше пройденому матеріалі, форми слів, виключення з правил вимови і т.д. 

Принцип занурення 

Мабуть, один з найскладніших принципів з точки зору впровадження в процес самостійного вивчення мови. Тому що занурення передбачає створення певного мовного середовища. Без цього принципу ви дуже знизите свої шанс оволодіти англійською хоча б на середньому рівні самостійно. Мовне середовище можна створити завдяки переглядами фільмів або серіалів англійською, прослуховуванню аудіоматеріалів. Вивчення англійської за допомогою фільмів – не найгірший спосіб, так як з екранів звучить правильна жива розмовна сучасна англійська. Для мовної практики та розвитку вміння сприймати англійську слух – підходить ідеально. А от вивчати англійську за допомогою пісень варто обережно: не завжди автори і виконавці дотримуються всіх граматичних норм мови. Крім того, ви також можете вивчати англійську за допомогою коротких відеоматеріалів від BBC

Мовне середовище можна знайти: розмовні клуби створюються на базі чи не кожної мовної школи. Поспілкуватися з носіями мови можна, навіть якщо ви не студент цієї школі –в такому випадку відвідування розмовного клубу буде коштувати трохи дорожче. Крім того, знайти носіїв мови можна в онлайн курсах англійської. Шлях подолання мовного бар'єру тільки один – живе спілкування. Немає можливості зануритися в мовне середовище у нгломовних країнах, шукайте острівці англомовного середовища в рідному місті. 

Портал Livemocha допоможе знайти співрозмовника-носія мови. Ресурс є чимось на зразок аналога соціальної мережі для спілкування на тій мові, яку вивчаєте. Так що розмовної практики буде більш, ніж достатньо.

Самовчитель з англійської 

Якщо вирішили вивчати англійську мову самостійно, перевірте запаси терпіння. У чому переваги самовчителів з ​​англійської і чому їх варто використовувати: 

  • самовчитель з англійської подає інформацію систематизовано 
  • інформація подається стисло – тільки найголовніше, основи. Решту ви зможете вивчити в процесі комунікації 
  • вивчення англійської по самовчителю дозволяє визначити напрямки пошуку необхідної інформації. Вивчаєте мовну тему по самовчителю, а якщо раптом вважаєте матеріал занадто обмеженим – можна знайти додаткові відомості самостійно 

Пропонуємо також невеликий перелік ресурсів, які допоможуть зрозуміти, як вивчити англійську самостійно і забезпечать вас необхідними навчальними матеріалами. Наприклад, портал Liuro, про який ми вже писали, допоможе вам вивчити граматику, запропонує різні вправи для закріплення правил. Useful English – ресурс, який пропонує матеріали не тільки для повторення граматики, а й для постановки вимови, вивчення нової лексики і т.д. Британська Рада в Україні також представляє непогані програми для самостійного вивчення англійської мови, на які варто звернути увагу. 

Також одним із еффективних методів вивчення англійскої є навчання в онлайн-школі. Позитивною стороною у порівнянні із самостійним вивченням є додаткова домопога викладача.

Бажаємо успіхів у самостійному вивченні мови!