КурсиКартаРейтингВідгукиОнлайн курсиЖурнал
Hurt 19.02 30605 7

Що таке іспит IELTS?

У попередній статті ми обговорили суть, правила і деякі особливості складання іспиту TOEFL. При належному старанні претендент на навчання в одному з престижних ВНЗ США і деяких інших країн може отримати сертифікат, і, якщо він набере необхідну кількість балів, двері в новий для нього світ можна вважати відкритими. У TOEFL є гідний конкурент - іспит IELTS, який з'явився пізніше, але до теперішнього часу завоював стійкі позиції у всьому світі. 

Що таке іспит IELTS

Світ останнім часом розвивається стрімко і невідворотно. Одним з основних двигунів цього розвитку є глобальне поширення англійської мови, яке торкнулося і тебе, мій юний друже, і людей старшого віку. Перед лінгвістами стоїть непросте завдання: зберегти чистоту і функціональність сучасної англійської мови. Для цього і був розроблений IELTS (Міжнародна система тестування на знання англійської мови). За основу була взята структура TOEFL: перевірка пропорційного розвитку навичок читання і сприйняття на слух, письма і, звичайно ж, усного спілкування. У розробці цього виду випробування брала участь організація - Британська Рада, спільно з вченими Кембриджу та австралійської освітньої організації IDP. Більше мільйона людей здають IELTS у всьому світі щороку, і результати іспиту визнаються дійсними більш ніж в 120 країнах. Серед щасливчиків, які отримали сертифікат, можеш опинитися і ти. 

Навіщо здавати IELTS

Темпи поширення IELTS, одного з основних міжнародних випробувань на володіння англійською мовою, ростуть, і за популярністю він поступово порівнюється з TOEFL. Необхідність в проходженні тестування у тебе може виникнути, якщо ти зберешся:

  • Емігрувати в Сполучене Королівство або в одну з країн Співдружності, об'єднане британською короною: Канаду, Нову Зеландію та Австралію; 
  • При прийомі на роботу в деякі міжнародні організації. Навчатися в одному з ВНЗ цих же країн, а також в якому-небудь престижному навчальному закладі США чи Німеччині, Італії чи Швейцарії, ПАР або Ізраїлю, Франції чи деяких інших країн;
  • При прийомі на роботу в деякі міжнародні організації. 

Як краще підготуватися

Іспит IELTS має приблизно ту ж структуру, що і TOEFL, але вважається, що він більш повно розкриває ступінь оволодіння чотирма видами основної мовної діяльності випробуваного. Краща підготовка до здачі іспиту - це постійна мовна практика. Нехай це буде 30 або 40 хвилин, але - кожен день. Це як спортивне тренування - краще, якщо бігун або боксер розвиває і нарощує свої навички потроху і систематично, а не один раз на тиждень і до знемоги. Розвивай всі чотири види мовленнєвої взаємодії з мовою, які приблизно рівнозначні за значенням і невіддільні одне від одного:

  • Без прослуховування автентичних записів, англійських пісень та перегляду фільмів ти не настроїш свій слух на сприйняття мови; 
  • Без читання ти не запам'ятаєш вельми складного англійського правопису. Ти, мабуть, знаєш відомий британський жарт про те, що вони пишуть «Манчестер», а читають «Ліверпуль»? 
  • Без письма ти не розів'єш свою мовну пам'ять і не оволодієш повністю структурою англійського речення. Без розвитку навичок мовлення твій англійський нагадуватиме одну з «мертвих» мов, таких як латинь чи давньогрецька. 
  • Можливо, ти зможеш писати вірші не гірше Кіплінга або Стівенсона, а ось вільно спілкуватися з носіями мови не зумієш.

Взагалі, найкраще розвивати ці навички одночасно: слухаючи англійські пісні, наспівуй їх, зчитуючи слова з екрану комп'ютера. Можна слухати текст новини і переписувати його в зошит, повертаючись до фраз, які ти не зрозумів, знову і знову. Шукай контакти з носіями мови в Інтернеті і слухай живу англійську мову. 

Переваги іспиту

Цей розділ почнемо з приємного факту: іспит IELTS завалити неможливо. Ти обов'язково отримаєш сертифікат з оцінкою до 9 балів. Правда, сертифікат з 1 балом особливої ​​користі не принесе, а щоб отримати 9 балів, тобі доведеться стати просунутим лінгвістом. Вивчити напам'ять Оксфордський словник, можливо, і не доведеться, але треба буде перелопатити масу навчальної та художньої літератури, прослухати і переглянути безліч аудіо та відеоматеріалів тощо. Ще одна перевага: коли ти будеш здавати розділ «Мовлення», приймати цю частину іспиту буде носій мови, а не бездушний комп'ютер.

Маючи оцінку «5», ти зможеш вступити до одного з європейських університетів, наприклад, в Туринський. Оцінка 8 або 8,5 балів практично гарантує тобі місце в будь-якому навчальному закладі, приймаючому сертифікати IELTS. Ну а при оцінці 9 балів ти можеш сміливо вдягати собі на голову лавровий вінок і вибирати для себе кращий ВНЗ.

Який іспит складати: IELTS чи TOEFL?

Від великого до смішного

Іспит IELTS - це настільки серйозно і відповідально, що смішне тут трапляється досить-таки рідко. Це можуть бути «шпори», заховані екзаменованими в найнесподіваніших місцях і виявлення пильними екзаменаторами. Іноді студенти починають поводитися зовсім несподівано. Розповідають про випадок, коли один з російських студентів при здачі усної частини іспиту в дикому хвилюванні став вставляти в свою відповідь російські фрази. Яке ж було його здивування, коли викладач (англієць за походженням), перейшов на бездоганний російську мову і нагадав невдалому претенденту, що той здає екзамен з англійської. До речі, все закінчилося досить непогано: студент заспокоївся (можливо, спрацював «ефект несподіванки») і здав іспит на цілком пристойну оцінку.