КурсиКартаРейтингВідгукиОнлайн курсиЖурнал
Hat 22.06 10117 0

Інтерв'ю з Вікторією Мудрак: волонтерство, міжнародні програми стажувань, англійська

Здатність змінювати світ на краще мають багато людей. Хоча часто ми думаємо, що навряд чи зуміємо внести кардинальні зміни в чиєсь життя, світогляд, загальну картину світу. Твердження про те, що кожен з нас може змінювати це світ, бути відкритим, активним і цілеспрямованим, говорити зі світом однією мовою, ми спробуємо підтвердити в розмові з Вікторією Мудрак – президентом міжнародної молодіжної організації AIESEC у Києві.

Здатність змінювати світ на краще мають багато людей. Хоча часто ми думаємо, що навряд чи зуміємо внести кардинальні зміни в чиєсь життя, світогляд, загальну картину світу. Твердження про те, що кожен з нас може змінювати це світ, бути відкритим, активним і цілеспрямованим, говорити зі світом однією мовою, ми спробуємо підтвердити в розмові з Вікторією Мудрак – президентом міжнародної молодіжної організації AIESEC у Києві.

AIESEC – громадська організація, головна місія якої – розвивати лідерський та професійний потенціал молодих людей і робити посильний позитивний внесок у розвиток суспільства. В Україні AIESEC має представництва в 21 місті і існує вже 25 років.

Вікторія займає посаду президента AIESEC-Київ з лютого 2015 року, і стверджує що за цей, нехай і короткий термін, переконалася, що час набув дивну особливість просочуватися крізь пальці і тікати з катастрофічною швидкістю. Тим не менш, Віка якимось дивом встигає брати участь у волонтерських програмах, допомагати колегам по організації втілювати найрізноманітніші ідеї в життя, відпочивати, подорожувати і спілкуватися з представниками різних країн і континентів.

Що найбільше тобі подобається в роботі президента AIESEC в Києві? Чи є щось, що не подобається?

Нові люди, знайомства, враження, емоції – те, що не може не подобатися, те, що надихає. Бачити людей, яким ти допомагаєш разом втілити чиюсь мрію, досягати бажаного, подорожувати, обмінюватися досвідом – це те, заради чого варто працювати в AIESEC.

З того що не подобається або, скоріше, лякає – те, як почав зникати час. Мені здавалося, що я стала президентом тільки в лютому, але пройшло вже цілих чотири місяці! Брак часу позначається на всьому: дуже часто ми просто не встигаємо закінчити якісь справи або більш детально продумати та реалізувати чиюсь ідею. Це трохи турбує, але в цілому, робота в організації дарує нескінченну кількість позитивних емоцій.

Основний напрямок діяльності AIESEC – організація міжнародних програм. AIESEC відома своїми волонтерськими проектами. Розкажи про них докладніше.

На даний момент AIESEC представляє три волонтерських програми: Global Citizen, Global Talent – вже відомі багатьом студентам України. Крім того, цього року стартує ще одна програма – Global Entrepreneurs. Програма Global Citizen передбачає участь стажерів у роботі міжнародних громадських організацій та різноманітних соціальних проектах.

Global Talent дозволяє проходити стажування на базі відомих міжнародних компаній і отримувати досвід роботи в тій сфері, яка вас цікавить.

Global Entrepreneurs – це програма, яка дозволяє студентам влитися в колективи стартапів різних країн, спробувати реалізувати свої амбіційні плани та ідеї. 

Ти говориш про різні країни, а які країни є найцікавішими для AIESEC?

Ми обираємо ті країни, людям яких ми можемо щось дати. Європейські країни в цьому плані не так цікаві: Європа консервативна, самодостатня і більш розвинена. Для участі в соціальних проектах ми обираємо країни Азії, Південної Америки. Найбільше наших стажерів цікавить Індія з її незвичайною культурою, менталітетом і глибокою філософією. Зараз я багато спілкуюся зі стажером, який дуже щасливий від факту свого перебування в Колумбії.

Туреччина, Туніс, Шрі-Ланка, Індія, Колумбія, Єгипет, Марокко, Бразилія, Мексика – ось основний список країн, в які так чи інакше потрапляють наші стажери. Я, як людина, яка трьох подруг відправила до Туреччини, можу з упевненістю сказати, що це одна з найбільш цікавих і незвичайних країн для культурного обміну.

У чому ж її незвичайність?

Туреччина – країна, яка вражає своїми протиріччями і поєднує в собі непоєднуване: європейська держава з суворими і глибокими традиціями мусульманського світу, яскрава історія, перевірені століттями цінності і сучасна динаміка міст. Це якесь неймовірне гіперпоєднання різних культурних традицій.

До речі, про поєднання культурних традицій і культурний обмін: наскільки його може ускладнити незнання англійської мови? І який мінімальний рівень англійської необхідний для участі в програмах AIESEC?

Для участі в кожній з програм необхідно володіти англійською хоча б на рівні Pre-Intermediate. Але це, зрозуміло, не відносимо до тих, хто хоче викладати англійську в Language School, беручи участь у програмі Global Citizen. Якщо ж ви обираєте проект по роботі з дітьми, особливо, з дітьми з обмеженими можливостями, рівня Pre-Intermediate буде достатньо.

Ви удосконалите свої мовні навички, так як говорити вам доведеться тільки англійською і пояснювати свої ідеї, позицію, озвучувати думки і сумніви – теж. Для програм Global Talent і Global Entrepreneurs необхідно знати мову на рівні Upper-Intermediate.

Як швидко учасники програм знаходять спільну мову? Чи траплялися кумедні історії через мовний бар'єр?

І нерідко – всього не пригадати. Як правило, в хід йдуть жести, міміка, які підкріплюються загальним сміхом. Якось до нас у Київ приїжджав стажер з Колумбії – Цезар. Ми заходили пообідати в «МакДональдз», однак, як виявилося, дівчина-касир абсолютно не володіла англійською. Цезаря це не збентежило і він дуже яскраво жестами демонстрував, що хоче саме «Чікен Макнаггетс». Щоправда, це було більше схоже на танець маленьких каченят, який чомусь супроводжувався кукурікання, однак замовлення своє він отримав.

У Колумбії живуть веселі люди. А як представники інших країн?

Південна Америка – це завжди сміх, яскраві емоції, крики, плач, дуже відверті танці. Всі наші стажери, які повертаються з Колумбії, дуже змінюються, повністю змінюють своє ставлення до світу.

Азіати вражають своєю спокійною гармонією і поступливістю. Вони завжди йдуть на компроміси – це те, чого варто у них повчитися. Вони притримуються думки, що якщо якась точка зору або рішення буде більш зручним для всіх, можна погодитися з ним, навіть якщо ти думаєш інакше. Крім того, жителі Китаю наділені загостреною сприйнятливістю до співпереживання. Якось мене заспокоювали дві дівчинки-азіантки, і поки я не посміхнулася, вони не залишали мене.

Представники мусульманських країн – динамічні, упевнені в собі. У них є ряд цінностей, які вони шанують – сім'я, дім, діти, і, в той же час, вони відкриті для спілкування та культурного обміну.

Що говорять іноземні студенти про Україну?

О, по-різному. Той, хто жодного разу не був в Україні – вважає, що тут війна, розруха, лихо. Той, хто приїжджає в Україну – дивується і надихається її енергетикою. У мене був випадок, коли під час знайомства з групою студентів потрібно було представити себе і сказати, звідки ти. Мій колега з Італії встиг вимовити назву своєї країни – і з залу відразу ж почулися схвальні вигуки «Так, Італія: футбол, піца, паста!». Коли я сказала, що я – з України, майже ні в кого навіть асоціацій ніяких не виникло. Дуже сумно було усвідомити, що люди уявлення не мають про те, якою є і де знаходиться твоя країна. Але і зрозуміти хто ти, усвідомити, що ти – українець, ти можеш тільки, побувавши за кордоном, познайомившись з традиціями та особливостями інших країн. 

Як стати учасником програми?

Дуже просто: зареєструватися на сайті через спеціальні аплікаційні форми. Після цього з вами обов'язково зв'яжуться представники організації і запросять на співбесіду. Після проходження співбесіди з активістами AIESEC вам залишається тільки пройти онлайн-співбесіду з представниками приймаючої сторони. Брати участь у програмах AIESEC можуть молоді люди від 18 до 28 років, студенти або випускники, з моменту закінчення вузу якими не пройшло більше двох років. В оформленні документації та відкритті візи вам допоможуть консультанти AIESEC.

Що дають волонтерські програми AIESEC? Що вони дали тобі?

Ви змінитесь. У яку країну ви не поїхали б, яку програму не обрали б, будьте готові до того, що ваше життя, погляд на більшість звичних для вас речей, змінитися. Його можуть змінити країна і жителі цієї країни, люди, з якими вам доведеться працювати і яким допомагати, нові враження, емоції, відносини між людьми. Все це змінить вас і ваше ставлення до роботи, навчання, життя. Я працювала як стажер в Language School в різних країнах, була керівником деяких проектів. Я не знайома особисто з усіма стажерами – часто під моїм керівництвом можуть перебувати кілька десятків людей, однак я знаю, що багатьом стажерам волонтерські програми допомогли знайти чи усвідомити дещо назвичайно важливе. Коли до тебе звертаються люди, аби ти просто допоміг їм – вивчити мову, выдкрити своъ таланти, просто почати спілкуватися – ти розумієш, що робиш важливу справу. Приємно, коли ти усвідомлюєш, що зробив чиєсь життя кращим. 

Як саме можуть допомогти програми AIESEC підвищити рівень володіння англійською?

Програма Global Entrepreneurs – новий проект AIESEC, який цікавий з кількох причин: в рамках цієї програми влітку 2015 в Україну приїдуть 150 стажерів з різних країн, які приєднаються до команд найвідоміших українських стартапів. Ця програма відкриває широкі можливості для вивчення мови:

  • По-перше, ви можете поїхати в іншу країну як стажер.
  • По-друге, ви можете стати учасником проекту Host Family і прийняти в своєму будинку іноземного студента-стажера. Спілкування з іноземним студентом допоможе вам досить швидко удосконалити мовні навички, в першу чергу, усне мовлення.
  • По-третє, ви можете взяти участь в проекті Personal Coach, а саме, стати для іноземного студента другом, який і познайомить його з життям українського студента, традиціями країни, допоможе цікаво провести дозвілля. Суперінтенсивний курс розмовної англійської мови в такому випадку – гарантований.

Вікторія, твоя енергія не може не надихати всіх навколо. Чого б ти хотіла побажати користувачам Enguide?

Напевно, не боятися змінюватися. Бути відкритими цьому світу і його можливостям, шукати, створювати, знаходити нові шляхи, вміти радіти своїм відкриттям, вивчати англійську!

Вікторіє, дякуємо! Бажаємо тобі завжди встигати втілювати найяскравіші яскраві ідеї в життя, а ще – побільше талановитих, активних і цілеспрямованих однодумців!