КурсиКартаРейтингВідгукиОнлайн курсиЖурнал
Heart 3.02 36536 4

Англійська для тих, кому за... – чи можна вивчити мову в 40, 45, 50 років?

У якому віці краще вивчати англійську мову? Ми розповімо вам про вікові особливості людини і про те, як подолати труднощі у вивченні іноземних мов в зрілому віці. 

Кілька слів про навчання і вік

У якому віці краще вивчати англійську мову? Більшість педагогів і психологів дадуть відповідь – в ранньому. Програми англійської мови зараз розробляються для зовсім маленьких дітей від шести місяців, трьох років, для дошкільнят. Вивчати мову в ранньому віці можна за допомогою мультфільмів англійською, крім того, в процесі вивчення допоможуть пісеньки англійською мовою, а для наймолодших учнів – колискові англійською.

Сьогодні все частіше ми бачимо, що англійська мова викладається не з першого класу школи або дитячого садка, а з колиски. Адже саме в цьому віці людина найбільш сприйнятлива до вивчення мови. Але що робити, якщо ви вирішили вивчити мову в 40, 45 або 50 років? Невже це неможливо? Звісно ж ні. Є багато способів швидко оволодіти мовою або запам'ятати багато слів іноземної мови.

Ми не будемо довго говорити про мотивацію і цілеспрямованість. Адже високий рівень мотивації може вплинути на вирішення будь-якої, навіть найнездійсненнішої проблеми. Ми розповімо вам про вікові особливості людини і про те, як подолати труднощі у вивченні іноземних мов в зрілому віці.

Боріться зі стереотипами

Вітчизняна система освіти побудована на одному лише ствердження американського педагога та психолога Торндайка, який заявляв, що до 20 років здатність людини отримувати нові знання та навчатися зростає, а потім її показники різко знижуються у міру дорослішання (а потім і старіння) людини. Ця заява була зроблена ще в 1928 році, вона досить суперечливе і неодноразово піддавалася конструктивній критиці. Проте в нас надовго засіла впевненість у тому, що навчання – заняття для молодих.

Причому оптимальний вік для навчання в різних джерелах, які підтримують цю теорію може коливатися від 20 до 40 років. Багато вчених висловлюють думку про те, що у віці після 40 років у людини сповільнюються процеси прийняття і запам'ятовування нової інформації. Але це всього лише думка одного вченого, що давно перетворилася на один з найміцніших стереотипів сучасного суспільства.

Основні труднощі у вивченні англійської в зрілому віці – ваша впевненість, що «вік не той», «здібності не ті, що в 20» і т.д. Якщо ви відчуваєте, що вам складно запам'ятовувати лексику – пам'ятаєте, що з цією складністю зустрічаються всі студенти курсів англійської. Намагайтеся приділяти час вивченню мови кожен день, слухайте радіо англійською, читайте англомовну новинну пресу, постарайтеся шукати англомовні джерела цікавої для вас інформації – таким чином можна підвищити мотивацію навчання. 

Зауважимо, що провідні видавництва підручників для вивчення англійської мови Oxford, Cambridge, Longman не видають спеціальних підручників для тих, кому за 40,45, 50, а отже не виокремлюють студентів цього віку у якусь особливу групу.

Автор IQ-тестів про навчання в зрілому віці

Варто зауважити, що всім відому теорію освіти для юних спростовують дослідження професора Д. Хорна, на підставі робіт якого були створені сучасні IQ-тести. Вчений стверджує, що існує дві форми інтелекту: біологічна і соціальна. На розвиток першої впливають біологічні процеси в організмі, другу формують соціальні впливи на особистість, досвід, спілкування, комунікація з іншими людьми. Якщо говорити простіше: Хорн вірив в успіх навчання людини протягом всього життя і наполегливо рекомендував усім продовжувати навчання в будь-якому віці.

Переваги зрілого віку для вивчення мови

По-перше, доросла людина добре знає і інтуїтивно орієнтується в правилах граматики, які не знає дитина. Малюки вивчають мову інтуїтивно, дорослі – спираючись на життєвий досвід.

По-друге, людина в зрілому віці, особливо якщо їй вже за 50, в меншій мірі обтяжена роботою, турботами про маленьких дітей, більше часу може присвятити саморозвитку та самовдосконалення.

По-третє, людина у віці 40, 45 і 50 років, як правило, більш дисциплінована, стримана і менш емоційна. У такому віці люди вже розуміють, що за результат навчання потрібно платити завзятістю і працею. Юнацький максималізм і бажання отримати все і відразу забуті, отже заняття будуть мати більш систематичний характер.

По-четверте, вивчення мови може стати новим стимулом у житті в період можливої кризи 40-45 років.

По-п'яте, людина у віці 50 років може вивчати англійську мову для того, щоб допомогти зробити перші кроки в світ іноземних мов своїм онукам. А це – один з найсильніших стимулів.

І якщо вже ми заговорили про стимули, нагадаємо головне правило успіху будь-якого навчання: мотивацію. Ваше бажання вивчити англійську мову зробить для вас більше, ніж будь-які теорії педагогів і психологів, найкращі викладачі і програми навчання, серіали англійською або програми для вивчення англійської мови.

Головне – вірити у свої сили!